dissabte, 2 de setembre del 2006

una reverència pel sr. Perelman


"Grigori Perelman, el matemàtic rus que, en demostrar-la, ha convertit en teorema la conjectura de Poincaré, ha rebutjat la prestigiosa medalla Fields concedida precisament per aquest treball, que s'anunciarà avui a Madrid en la inauguració del Congrés Internacional de Matemàtics. En les primeres declaracions després de diversos anys de silenci, Perelman, que no té feina i viu amb la seva mare, a les afoeres de Sant Petersburg, assegura que ha abandonat les matemàtiques perquè està decepcionat y que res del que pugui dir interessa a la gent."
E.P., 22-08-2006

"El científic rus Grigori Perelman, reconegut com l'home més intel·ligent del planeta després de resoldre la conjectura de Poincaré, es mostra reaci a acceptar la prestigiosa medalla Fields, que s'entregarà la setmana que ve a Madrid. Els seus companys a l'Institut Matemàtic Steklov de Sant Petersburg asseguren que "els diners no són el més important per ell i que està completament absort en la ciència". La hipòtesi matemàtica de Poincaré, que ha intrigat la humanitat durant els darrers cent anys, va ser resolta el 2002 per Perelman, fill d'un altre matemàtic insigne, Iakov Perelman, autor del famós manual "Amusing Physics".
Grigori Perelman, que va abandonar la seva plaça de professor i es va recloure al seu apartament de Sant Petersburg per concentrar-se durant vuit anys per trobar la solució del teorema, ja ha rebutjat el milió de dòlars que oferia l'Institut Clay de Massachussets a qui resolgués algun dels set problemes matemàtics del mil·leni (entre els quals hi havia, evidentment, la "conjectura de Poincaré"). No és el primer guardó que rebutja: ja ho va fer amb un premi semblant el 1996, en considerar que els jutges no eren prou competents."

T., 18-08-2006