dimarts, 3 de març del 2009

Paradisos fiscals

Boníssim el documental que acaben de fer al 33, al 60 minuts concretament, sobre els paradisos fiscals:
Paradisos fiscals - La gran evasió
Frédéric Brunnquell.
Capa. França.2009

Sinopsi extreta de la web del 60 minuts:
Un reportatge que ens parla de les grans fortunes que evadeixen impostos. Dels rics i els especuladors que troben la manera de no col.laborar en la superació de la crisi econòmica portan els seus beneficis als paraïsos ficals de diferents llocs del món. Cada vegada es troben mes llocs que permeten portar-hi diners sense preguntes i sense impostos. Aquest es el resultat d’una llarga investigació sobre el tema.

Al món no hi havia hagut mai tanta riquesa. Les vendes de productes de luxe superen contínuament tots els rècords i el nombre de multimilionaris augmenta constantment. Però els comptes dels estats són perillosament deficitaris. On van a parar, els impostos que paguem? Em vaig fer aquesta pregunta i vaig començar a investigar de cara a rodar aquest documental com a simple ciutadà. I vaig descobrir que els diners que donem a les administracions fugen a una sèrie de països molt petits on no es paguen impostos: els paradisos fiscals, que, avui, quan l'economia es globalitza sense descans, custodien més d'onze bilions de dòlars.

El sistema capitalista tradicional cedeix terreny a la fiscalitat sense regles o, millor dit, a l'absència de fiscalitat. Cada any s'escapen dels ministeris d'hisenda i els tresors del món modern desenes de bilions d'euros. L'ONU necessita 50.000 milions de dòlars per eradicar la pobresa del planeta, però no els troba. I 50.000 milions de dòlars són només el 0,5% dels diners privats que hi ha dipositats als paradisos fiscals.